Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Fossiel van “kikkersalamander” ontdekt

De voorouders van alle nu nog voorkomende landgewervelden waren amfibieën. Uit de eerste amfibieën, die omstreeks 340 miljoen jaar geleden het land veroverden, ontstonden niet alleen de moderne amfibieën zoals kikkers en salamanders maar ook de reptielen, waaruit op hun beurt de zoogdieren en de vogels voortkwamen.

Gerobatrachus hottoni (illustratie door Michael W. Skrepnick)Onder de moderne amfibieën worden drie groepen onderscheiden, de kikkers en padden, de salamanders en de wormsalamanders. De onderlinge verwantschappen tussen deze verschillende groepen waren nog niet zo goed beschreven, onder meer doordat er niet zoveel fossielen van tussenvormen bekend zijn. Wel zijn wetenschappers het er al langer over eens dat de kikkers en padden en de salamanders nauwer aan elkaar verwant zijn dan aan de wormsalamanders. Deze laatste zijn waarschijnlijk een aparte tak, die wat eerder van de andere amfibieën is afgesplitst.

Dat maakt het ongeveer elf centimeter lange fossiel dat onlangs in Texas werd ontdekt door Canadese en Amerikaanse onderzoekers erg interessant, want het vertoont zowel kikker- als salamanderachtige kenmerken. Deze soort geeft ons dus een goed idee hoe de gemeenschappelijke voorouder van deze twee groepen er zou kunnen uitgezien hebben. Deze “kikker-salamander” werd door de ontdekkers Gerobatrachus hottoni gedoopt en moet zo’n 290 miljoen jaar geleden hebben geleefd. De vondst werd deze week gepubliceerd in een artikel in het tijdschrift Nature.

Foto van het fossiel van Gerobatrachus hottoni (foto Nature)

Bron: J.S. Anderson, R.R. Reisz, e.a. (2008). A stem batrachian from the Early Permian of Texas and the origin of frogs and salamanders. Nature 453: 515-518.

Advertenties

Een Reactie op “Fossiel van “kikkersalamander” ontdekt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: