Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Het Amazonewoud verdwijnt steeds sneller

Het gaat niet goed met het Amazonewoud. Het regenwoud verkleint al twintig jaar lang elke tien seconden met een oppervlakte ter grootte van een voetbalveld. Volgens een schatting van het WWF zal tegen 2030 ongeveer 55 procent van het regenwoud verdwenen zijn. De belangrijkste oorzaak is de ontbossing voor veeteelt en productie van soja.

Dat was dus al bekend. Maar nu komt het slechte nieuws pas: het blijkt alsmaar sneller te gaan. Het Braziliaans instituut voor ruimtelijk onderzoek (INPE) maakte maandag bekend dat in april 2008 maar liefst 1 123 vierkante kilometer regenwoud verloren is gegaan. Tegen dat tempo zou omgerekend op een jaar tijd een oppervlakte vergelijkbaar met dat van het volledige Vlaamse Gewest verdwenen zijn!

Weinig opbeurend nieuws dus. Met het verdwijnen van het Amazonewoud gaat niet alleen een enorme opslagplaats van koolstof verloren, die daardoor in de atmosfeer terechtkomt als broeikasgas, het Amazonewoud herbergt ook een ontzaglijk grote biodiversiteit die uniek is op wereldvlak. Heel wat soorten planten, dieren en andere levensvormen die enkel in het Amazonewoud voorkomen zullen binnen afzienbare tijd samen met hun leefgebied verdwijnen.

Vorige week publiceerde FUNAI, het agentschap van de Braziliaanse regering dat zich bezighoudt met indianenzaken, op haar website foto’s van een geïsoleerd levende stam in het Amazonewoud in het grensgebied tussen Peru en Brazilië. Met het vrijgeven van de foto’s wilde FUNAI twijfels over het bestaan van de stam wegnemen. Op die manier moet een draagvlak ontstaan voor de bescherming van hun leefgebied.

Een van de foto's van de onbekende stam (foto Gleison Miranda, FUNAI)

De vraag is natuurlijk of het zoden aan de dijk zal zetten. Ik hoop dat ik me vergis, maar gezien het tempo waarmee het Amazonewoud wordt weggekapt en -gebrand, vrees ik dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat deze mensen – samen met de andere woudbewoners – letterlijk uit hun hol gerookt zullen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: