Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Stephen Hawking – A Brief History Of Time

De Britse natuurkundige Stephen Hawking is waarschijnlijk één van de meest tot de verbeelding sprekende wetenschappers van deze tijd. Hoewel hij al meer dan veertig jaar bijna volledig verlamd aan een rolstoel gekluisterd is door ALS, heeft hij enkele cruciale bijdragen geleverd aan ons huidige inzicht in tijd en ruimte, en wordt hij in één adem genoemd met wetenschappers als Newton en Einstein.

Stephen Hawking - A Brief History Of TimeHawking wilde de kennis over de aard en het ontstaan van het heelal voor een breed publiek toegankelijk maken. De gespecialiseerde literatuur over kosmologie was namelijk zo technisch geworden dat het slechts voor een beperkt publiek van wetenschappers begrijpelijk is. In 1987 publiceerde hij daarom dit boek, waarin hij het gebruik van wiskundige formules zorgvuldig vermeed, om potentiële lezers niet af te schrikken. Enkel voor Einsteins beroemde formule E = mc² maakte hij een uitzondering. Zijn doelstelling om een groot publiek te bereiken heeft hij daardoor alleszins niet gemist, want het boek werd een internationale bestseller.

In het boek doet Hawking stap voor stap uit de doeken hoe het zit met de oerknal, relativiteit, zwarte gaten, materie, tijd, ruimte en mogelijke andere dimensies, kortom alle vragen die betrekking hebben tot ons begrip over de oorsprong en toekomst van het heelal. Na een sneltreinrit van 187 bladzijden ben je weer helemaal mee en kan je goochelen met termen als antimaterie, roodverschuiving, onzekerheidsprincipe en singulariteiten. Kortom, dit boek is de verplichte inleiding over alles wat er te weten valt over… zowat alles.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: