Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Krachtmetingen in het Krijt

Nee, dit bericht mocht absoluut niet ontbreken op onze blog. Het gaat namelijk over Triceratops, een bekend geslacht van herbivore dinosauriërs die leefden op het einde van het Krijt en intussen allemaal uitgestorven zijn… behalve één exemplaar natuurlijk, die woont ten huize Wim en Annelien!

Er wordt reeds lang gespeculeerd over de functie van de hoorns bij Triceratops. Misschien dienden ze als verdediging tegen roofdieren, of werden ze bijvoorbeeld gebruikt bij onderlinge krachtmetingen tussen soortgenoten, zoals die vandaag ook voorkomen bij dieren die met een gewei of hoorns uitgerust zijn.

Triceratops in gevechtGisteren publiceerde het tijdschrift PLoS ONE een artikel over een onderzoek hiernaar. De auteurs gingen na waar er op de schedels van Triceratops en van een verwant geslacht, Centrosaurus, tekenen van verwondingen voorkomen. De patronen bleken vergelijkbaar bij beide geslachten, behalve op één deel aan de zijkant van de schedel, precies de plaats waar je verwondingen verwacht als gevolg van krachtmetingen met de hoorns tussen twee individuen. Op die plaats kwamen er bij Triceratops heel wat vaker verwondingen voor dan bij Centrosaurus, die geen hoorns op het voorhoofd heeft. Een tamelijk overtuigend bewijs dat er bij Triceratops wel degelijk onderlinge gevechten plaatsvonden tussen soortgenoten.

De eerste auteur van het artikel schrijft er ook over op zijn eigen blog.

We willen het graag geloven, hoewel dat ene bij ons inwonende exemplaar ons toch doet twijfelen. Een zachtaardiger specimen bestaat er niet!

Bron:
Andrew A. Farke, Ewan D.S. Wolff & Darren H. Tanke (2009). Evidence of combat in Triceratops. PLoS ONE 4(1): e4252.

Advertenties

Een Reactie op “Krachtmetingen in het Krijt

  1. Pingback:Triceratops was waarschijnlijk een sociaal dier « Vier Sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: