Wim Gabriels

een blog over om het even wat

D-Day nadert…

…en D-Day betekent natuurlijk Darwin Day! Nu donderdag, 12 februari, is de tweehonderdste verjaardag van Charles Darwin, en één van de twee redenen waarom 2009 tot Darwin-jaar is uitgeroepen (de andere is de honderdvijftigste verjaardag van de publicatie van On The Origin Of Species). Over gans de wereld zijn er honderden initiatieven op touw gezet om dit te vieren.

Het Natural History Museum in Londen organiseert een grootse Darwin-tentoonstelling, die nog loopt tot 19 april. Dichter bij huis opent het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel op 12 februari een nieuwe vaste tentoonstellingsruimte, de Galerij van de Evolutie. Vanaf de dag nadien, 13 februari, is ze toegankelijk voor het publiek.

Eveneens op 12 februari zal, zoals Nature wist te melden, de bekende geneticus Svante Pääbo tijdens een congres in Chicago de eerste resultaten presenteren van de analyse van het genoom van de Neanderthaler! Later dit jaar zal een eerste versie van het volledige genoom worden gepubliceerd, een mijlpaal in het onderzoek naar de evolutie van de mens en zijn naaste verwanten (hiernaast een Neanderthaler-schedel, foto: Wikipedia).

Een ander initiatief is de Tree of Life, een website waarop de grote stamboom van het leven op een interactieve manier kan bekeken worden. Op die website vind je ook dit korte filmpje, waarin Sir David Attenborough de ontwikkeling van die stamboom in vogelvlucht presenteert:

Ook heel wat wetenschappelijke tijdschriften doen hun duit in het zakje. De twee grote kanonnen, Nature en Science, geven het goede voorbeeld. Op de website van Nature is er een rubriek Darwin 200 met artikels over het thema. Science bracht vorige week een speciale editie van het tijdschrift uit, maar startte begin dit jaar ook een blog met als titel Origins. De eerste bijdrage op die blog (8 januari) begon trouwens met de uitspraak Had Charles Robert Darwin had access to the Internet, he would have been a blogger. Het is maar dat u het weet!

Ook het medische tijdschrift The Lancet heeft een speciale uitgave over Darwin, getiteld Darwins Gifts, die je hier kan lezen. Maar ook buiten de vakliteratuur wordt er over Darwin geschreven ter gelegenheid van zijn tweehonderdste verjaardag. Focus, een wetenschaps- en technologiemagazine van BBC heeft eveneens een Darwin 200-editie, met bijdragen van onder meer Richard Dawkins en PZ Myers. En ook de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine heeft deze maand een themanummer over Darwin. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Met al die lectuur zou je misschien nog vergeten dat Darwin zelf ook het een en het ander geschreven heeft. Daarover later meer!

Advertenties

Een Reactie op “D-Day nadert…

  1. Pingback:David Attenborough over Charles Darwin « Vier Sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: