Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Europese vogelsoorten lijden sterk onder klimaatwijzigingen

Deze week verschenen in het tijdschrift PLoS ONE de resultaten van een onderzoek naar de gevolgen van klimaatwijzigingen op Europese vogelsoorten, uitgevoerd door een groep wetenschappers uit gans Europa onder leiding van Birdlife International. Deze laatste besteedde ook aandacht aan het onderzoek op haar website.

Voor het onderzoek werden de veranderingen in populatiegrootte van 108 Europese vogelsoorten in de periode tussen 1980 en 2005 nagegaan. Deze gegevens werden vergeleken met de te verwachten wijziging in grootte van het leefgebied als gevolg van klimaatveranderingen. Er bleek een duidelijk verband tussen beide te bestaan, wat toeliet om een index te ontwikkelen die het effect van klimaatwijzigingen beschrijft.

Driekwart van de onderzochte soorten bleken als gevolg van klimaatverandering achteruit te gaan, terwijl slechts een kwart van de soorten ervan lijkt te profiteren. Dit toont dus nog maar eens aan hoe nefast de klimaatveranderingen zijn voor de biodiversiteit.

Ook Natuurpunt maakte melding van het onderzoek op haar website. Van de vogels die bij ons voorkomen, is het grootste slachtoffer de matkop (Parus montanus) (foto: Wikipedia), een soort die behoort tot de familie van de mezen. Uit tellingen van Natuurpunt blijkt dat het de laatste twintig jaar steil bergaf ging met de matkop: de aantallen kelderden over die periode met 90 procent.

Natuurpunt wijst er ook op dat er meer ruimte voor natuur nodig is om de schadelijke gevolgen van klimaatveranderingen te temperen.

Bron:
Richard D. Gregory, Stephen G. Willis, e.a. (2009). An indicator of the impact of climatic change on European bird populations. PLoS ONE 4(3): e4678.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: