Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Richard Dawkins – Unweaving The Rainbow

U had intussen wellicht begrepen dat ik graag al eens een boekje opensla van Richard Dawkins. Zo schreef ik hier eerder al over The Ancestor’s Tale en The Blind Watchmaker. Deze keer is het de beurt aan Unweaving The Rainbow: Science, Delusion And The Appetite For Wonder, uit 1998. Dit boek heeft een breder thema dan de boeken die Dawkins vóór Unweaving The Rainbow publiceerde. Daarin was de hoofdrol telkens weggelegd voor evolutie en de genetische basis ervan, terwijl dit boek over wetenschap in het algemeen gaat.

Richard Dawkins - Unweaving The RainbowWetenschap krijgt weleens het verwijt dat het de verwondering uit de wereld verdrijft door rationele verklaringen te zoeken voor natuurlijke fenomenen. Als voorbeeld noemt Dawkins de negentiende-eeuwse dichter John Keats die Newton ervan beschuldigde de poëzie van de regenboog vernietigd te hebben door er een verklaring voor te geven – vandaar de titel van het boek.

Een onterechte beschuldiging, zegt Dawkins, en hij betoogt dat de verwondering waardoor dichters getroffen worden, precies dezelfde is als de verwondering die wetenschappers tot onderzoek drijft. In de volgende hoofdstukken van het boek brengt de schrijver voorbeelden aan uit diverse wetenschappelijke disciplines, gaande van genetica tot fysica en statistiek, van hoe poëtisch de wetenschappelijke verklaring van natuurlijke fenomenen kan zijn. Hij waarschuwt daarbij echter ook hoe de menselijke zin voor verwondering ook aanleiding kan geven tot valse verklaringen en bijgeloof. Richard Dawkins vertelt zijn verhaal zoals we dat van hem gewend zijn: met kennis van zaken en met humor. Het laatste hoofdstuk eindigt, heel toepasselijk, met de postume verzoening van Keats en Newton.

Advertenties

Een Reactie op “Richard Dawkins – Unweaving The Rainbow

  1. Pingback:Richard Dawkins - The Oxford Book of Modern Science Writing « Vier Sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: