Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Belangrijke vondst in de stamboom van de zeehond

Zeehonden, zeeleeuwen, zeeberen, walrussen worden allen tot de Pinnipedia gerekend. Men heeft lange tijd getwijfeld of de Pinnipedia wel een monofyletische groep vormen, anders gezegd, of ze een gemeenschappelijke voorouder delen waarvan alle afstammelingen ook tot de Pinnipedia behoren. Dat lijkt nogal vanzelfsprekend, maar het viel niet meteen uit te sluiten dat de voorouders van sommige soorten binnen deze groep nauwer verwant zijn aan pakweg de otter dan aan andere Pinnipedia. Maar intussen waren onderzoekers er door moleculaire en anatomische vergelijkingen toch tamelijk zeker van dat de Pinnipedia wel degelijk een samenhangende tak binnen de evolutie vormen.

De voorouders van deze zeeroofdieren moeten ooit de terugkeer van land naar zee gemaakt hebben. Lang geleden (20 à 24 miljoen jaar) moeten er dus landzoogdieren bestaan hebben die zich geleidelijk hebben aangepast aan een leven in het water, net zoals, nog véél langer geleden (een slordige 375 miljoen jaar), de eerste gewervelden vanuit het water het land gekoloniseerd hebben…

In 2007 werd op Devoneiland, in het noorden van Canada, een skelet ontdekt van een roofdier dat omstreeks 23 miljoen jaar geleden geleefd heeft. Het dier had een lange staart, en poten zoals van een landzoogdier, maar de voeten waren aangepast aan het zwemmen. Het kon zich dus zowel zwemmend als lopend voortbewegen. Deze soort vertegenwoordigt een belangrijke stap in de evolutie van de Pinnipedia. Van deze fase in de evolutie van deze groep waren tot nu toe geen fossielen bekend, wat de vondst erg waardevol maakt.

Aan de vindplaats te oordelen leefde het waarschijnlijk in zoetwater. Een impressie van hoe het dier eruit moet gezien hebben is te zien op de afbeelding (illustratie door Mark A. Klingler, Carnegie Museum of Natural History).

De soort kreeg de naam Puijila darwini. Het eerste deel van die naam verwijst naar een Inuit-woord voor een jong zeezoogdier, het tweede deel is, zoals u al kon raden, een eerbetoon aan Darwin, die al over de geleidelijke overgang van landzoogdieren naar zeezoogdieren speculeerde in On the Origin of Species.

De Canadese paleontologe Natalia Rybczynski van het Canadian Museum of Nature, die het fossiel ontdekte, publiceert deze week een artikel over de vondst in het tijdschrift Nature, in samenwerking met wetenschappers van het Carnegie Museum of Natural History en het American Museum of Natural History, New York. En zoals het moderne wetenschappers betaamt, licht ze haar vondst zelf toe in een YouTube-filmpje!

Bron:
Natalia Rybczynski, Mary R. Dawson & Richard H. Tedford (2009). A semi-aquatic Arctic mammalian carnivore from the Miocene epoch and origin of Pinnipedia. Nature 458: 1021-1024.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: