Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Genoom van het rund afgelezen

Er kan weer een soort toegevoegd worden aan de groeiende lijst met soorten waarvan het volledige genoom is afgelezen. Naast de kip (Gallus gallus), de chimpansee (Pan troglodytes), de mens (Homo sapiens), het vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus), de honingbij (Apis mellifera), de West-Amerikaanse balsempopulier (Populus trichocarpa), de zandraket (Arabidopsis thaliana) en een lange reeks andere soorten (waaronder veel micro-organismen) is nu ook het genetisch materiaal van het rund (Bos taurus) in kaart gebracht. Het onderzoek is deze week verschenen in het vakblad Science.

Hier is ze dan: L1 Dominette 01449, de vrouwelijke Hereford-koe die de geschiedenis ingaat als het eerste rund waarvan het volledige genoom afgelezen is (foto: Michael MacNeil, USDA-ARS). Het genetisch materiaal van runderen bestaat uit 30 paar chromosomen. Deze bieden volgens dit onderzoek plaats aan meer dan 22 000 genen.

Telkens er een genoom van een nieuwe soort in kaart wordt gebracht, levert dat wel een aantal verrassingen op voor de wetenschap. Door dit onderzoek kwam bijvoorbeeld aan het licht dat het genoom van de mens sterker lijkt op dat van de koe dan op dat van knaagdieren zoals de muis. Nochtans hebben mensen een meer recente gemeenschappelijke voorouder met knaagdieren dan met herkauwers. Of anders gezegd: als knaagdieren verre neefjes zijn van de mens, zijn de herkauwers slechts verre achterneefjes. Dat het genoom van de mens toch meer gemeen heeft met dat van de koe dan met dat van knaagdieren, komt waarschijnlijk doordat het genoom van knaagdieren erg snel geëvolueerd is dankzij hun snelle voortplanting. Een mooie illustratie van het feit dat de snelheid waarmee soorten evolueren sterk kan variëren.

Bron:
The Bovine Genome Sequencing and Analysis Consortium, Christine G. Elsik, Ross L. Tellam & Kim C. Worley (2009). The Genome Sequence of Taurine Cattle: A Window to Ruminant Biology and Evolution. Science 324: 522-528.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: