Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Limusaurus en de vingers van de vogels

Wetenschappers hebben in China fossiele overblijfselen gevonden van een vogelachtige dinosauriër die ongeveer 159 miljoen jaar geleden leefde. De soort kreeg de naam Limusaurus inextricabilis en werd beschreven in een artikel dat deze week verscheen in Nature. De afbeelding toont een reconstructie van deze dieren door Portia Sloan. Deze planteneters waren ongeveer twee meter groot en hadden geen tanden, maar wel een soort snavel. Vliegen konden ze niet.

Limusaurus behoort tot de theropoden, dat is de groep dinosauriërs die onder meer de roemruchte Tyrannosaurus rex omvat, en waaruit ook de vogels zijn ontstaan. Maar Limusaurus is een veel vroegere vertegenwoordiger van de theropoden dan Tyrannosaurus, die leefde tussen 65 en 68 miljoen jaar geleden.

Volgens de auteurs zou Limusaurus een oud raadsel uit de paleontologie helpen oplossen. Zowel de uitgestorven theropoden als de vogels hebben drie vingers (bij deze laatsten tot vleugels omgevormd). Maar bij vogels was uit embryologisch onderzoek bekend dat die drie vingers overeenkomen met de drie middelste vingers van andere gewervelden. Als je de vingers zou nummeren van 1 (duim) tot 5 (pink) bezitten vogels dus vingers 2-3-4, en moeten hun voorouders 1 en 5 geleidelijk aan verloren zijn. Van de drie vingers van de uitgestorven theropoden nam men door hun structuur echter altijd aan dat het om 1-2-3 ging, en dat ze dus 4 en 5 zijn “kwijtgespeeld”. Dat leek altijd al vreemd, want hoe valt dit te rijmen met het feit dat vogels van theropoden afstammen?

Deze Limusaurus heeft echter niet alleen vingers 2 tot 4, maar ook een gereduceerde versie van 1, wat er volgens de auteurs op wijst dat ook de uitgestorven theropoden geleidelijk aan 1 en 5 zijn verloren (waarbij Limusaurus een overgangsvorm is) en dat hun vingers wel degelijk overeenkomen met de 2-3-4 van hun verwanten, de vogels.

Bron:
Xing Xu, James M. Clark, e.a. (2009). A Jurassic ceratosaur from China helps clarify avian digital homologies. Nature 459: 940-944.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: