Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Ook in Australië hebben ze dinosauriërs

Op alle grote continenten zijn er al fossielen van dinosauriërs gevonden. Maar down under was het tot nu toe niet veel soeps. Daar is nu echter verandering in gekomen. Gisteren werden in het online tijdschrift PLoS ONE drie nieuwe soorten uit Australië beschreven, en bepaald geen kleintjes. De fossielen ervan werden gevonden in de Winton-formatie, een 100 tot 98 miljoen jaar oud afzettingsgesteente in de deelstaat Queensland, in het oosten van Australië. Het gaat om twee grote plantenetende sauropoden en één theropode, een vleeseter (illustraties hieronder: Travis Tischler).

De vondst werd gisteren, op de dag van het verschijnen van de wetenschappelijke publicatie, aangekondigd door de premier van Queensland. Niet helemaal toevallig viel een en ander samen met de opening van het eerste deel van het nog in opbouw zijnde museum Australian Age of Dinosaurs.

De vleeseter (hiernaast) werd Australovenator wintonensis gedoopt. Dit beestje, dat van kop tot staart zo’n vijf meter moet gemeten hebben, is zo’n beetje de Australische versie van Velociraptor, een geduchte rover dus, maar dan wel een pak groter dan die laatste. Het skelet van Australovenator is het meest complete theropodenskelet ooit in Australië gevonden.

De twee andere soorten zijn planteneters die allebei behoren tot de titanosauriërs, de grootste dinosauriërs die ooit bestaan hebben. De eerste van de twee (hieronder) is de 15 tot 16 meter lange Wintonotitan wattsi. Zijn gewicht, bij leven en welzijn, wordt geschat op 10 à 15 ton.

De andere titanosauriër (hieronder) luistert naar de naam Diamantinasaurus matildae (naar het liedje Waltzing Matilda, een Australische klassieker). Hij is ongeveer even lang als Wintonotitan, maar duidelijk forser gebouwd, met zware beenderen. Hij wordt dan ook zwaarder geschat dan Wintonotitan, namelijk zo’n 15 à 20 ton.

Dat er op een geïsoleerd continent als Australië dinosauriërs gevonden worden, hoeft niet te verbazen. Nee, ze zijn er niet naartoe gevlogen. Toen de eerste dinosauriërs ontstonden, omstreeks 230 miljoen jaar geleden, waren alle grote continenten, inclusief Australië, nog verbonden in één groot supercontinent, Pangea. Landdieren konden dus gewoon over land migreren naar andere continenten. Pas later zijn deze landmassa’s uit elkaar beginnen schuiven en raakten ze langzaam maar zeker van elkaar geïsoleerd. Daardoor hadden ze elk een verzameling dinosauriërs “aan boord”, die vervolgens elk hun eigen evolutionaire weg konden inslaan.

Bron:
Scott A. Hocknull, Matt A. White, e.a. (2009). New Mid-Cretaceous (latest Albian) dinosaurs from Winton, Queensland, Australia. PLoS ONE 4(7): e6190.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: