Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Nieuwe apenondersoort ontdekt in Brazilië

De natuur heeft nog lang al haar geheimen niet prijsgegeven. De natuurbeschermingsorganisatie Wildlife Conservation Society kondigde gisteren aan dat er in Brazilië een nieuwe ondersoort is ontdekt van de bruinrugtamarin (Saguinus fuscicollis), een apensoort die voorkomt in Zuid-Amerika. Tot nu toe waren er tien ondersoorten van de bruinrugtamarin bekend.

De nieuwe ondersoort (illustratie: Stephen Nash) werd voor het eerst door wetenschappers waargenomen in 2007, tijdens een expeditie in het noordwesten van Brazilië. Het aapje weegt zo’n 213 gram en is 24 centimeter lang, met een staart van 32 centimeter.

De naam die deze ondersoort meekreeg luidt Saguinus fuscicollis mura en verwijst naar de Mura indianen, het inheemse volk dat de rivierbekkens van de Purus en de Madeira bewoont, waar de ondersoort voorkomt.

De Wildlife Conservation Society hoopt dat de vondst de aandacht zal vestigen op het behoud van de natuur in deze kwetsbare maar biologisch uiterst diverse regio.

Het artikel waarin de nieuwe ondersoort wordt beschreven, verschijnt binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Primatology.

Bron:
Fabio Röhe, José de Sousa e Silva Jr, e.a. (2009). A new subspecies of Saguinus fuscicollis (Primates, Callitrichidae). International Journal of Primatology: online edition.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: