Wim Gabriels

een blog over om het even wat

De burcht van de dinosauriër

Ik ga het toch maar weer eens over dinosauriërs hebben. Tja, ik kan het ook niet helpen dat de laatste tijd de ene interessante vondst na de andere wordt gedaan. En kijk eens aan, alweer in Australië deze keer!

Anthony Martin, een paleontoloog van de Emory-Universiteit (Verenigde Staten), ontdekte in de Australische deelstaat Victoria ongeveer 110 miljoen jaar oude overblijfselen van drie ondergrondse burchten (Illustratie: James Hays, Fernbank Museum).

De grootste en best bewaarde van de drie burchten is een 2,1 meter lange, gebogen tunnel met een diameter van ongeveer 30 centimeter die eindigt op een grotere kamer. De vermoedelijke bewoner was een kleine dinosauriërsoort met een gewicht van 10 tot 20 kilogram. Vermoedelijk diende de burcht om te overwinteren.

De enige tot nu toe bekende dinosauriërburcht, en waarvan Martin ook al een van de mede-ontdekkers was, werd enkele jaren geleden ontdekt in de Amerikaanse staat Montana. In die burcht waren ook fossielen van de bewoners gevonden, een kleine soort die de naam Oryctodromeus cubicularis gekregen heeft. Welke soort de nu gevonden Australische burcht gegraven heeft, is echter niet bekend. Het bestaan ervan toont wel aan hoe verschillende soorten zich soms op een gelijkaardige manier aanpassen om te overleven in een extreem klimaat.

Een artikel over de vondst verschijnt binnenkort in het vakblad Cretaceous Research. En in onderstaand filmpje doet Martin zelf nog eens het relaas van zijn vondst.

Bron:
Anthony J. Martin (2009). Dinosaur burrows in the Otway Group (Albian) of Victoria, Australia, and their relation to Cretaceous polar environments. Cretaceous Research: online edition.

Advertenties

Een Reactie op “De burcht van de dinosauriër

  1. Pingback:DINOSAURICON O | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: