Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Jared Diamond – The Third Chimpanzee

Van Jared Diamond las ik eerder al zijn bestsellers Guns, Germs and Steel en Collapse. Omdat die twee me erg bevallen waren, verdiepte ik me onlangs ook in hun voorganger The Third Chimpanzee uit 1992. Wat Diamond met die derde chimpansee bedoelt, blijkt al uit de ondertitel: The Evolution And Future Of The Human Animal.

De mens, dus. De twee andere zijn natuurlijk de gewone chimpansee (Pan troglodytes) en de bonobo (Pan paniscus), ook wel eens dwergchimpansee genoemd. Door onze nauwe verwantschap met die twee soorten is het predikaat “derde chimpansee” inderdaad niet zo gek. Maar tegelijkertijd bezit onze soort heel wat bijzondere eigenschappen die ons uniek maken binnen de dierenwereld, en die ervoor gezorgd hebben dat we de wereld zijn gaan domineren.

Hoe dat komt, is de vraag die in dit boek wordt belicht. De auteur onderzoekt onze evolutionaire voorgeschiedenis, en de factoren die ons uniek maken als soort en die ons tot wereldveroveraars gemaakt hebben. Maar ook de toekomst van onze soort komt aan bod: is Homo sapiens bezig om zichzelf uit te roeien? Misschien, zegt Diamond, maar alle hoop is nog niet verloren. Als we de juiste lessen trekken uit onze geschiedenis, loopt het misschien toch nog goed af voor onze soort.

Het voorzichtig optimisme waarmee Diamond afsluit, is hetzelfde dat ook in Guns, Germs and Steel en Collapse doorschemert. In feite werkt hij in die twee latere boeken een aantal thema’s uit The Third Chimpansee verder uit. Maar dat maakt hun voorganger zeker niet overbodig: The Third Chimpansee is uniek door zijn brede invalshoek: niet meer of minder dan de hele geschiedenis van de mensheid – van wieg tot graf. Weinig auteurs slagen erin om zo’n breed spectrum van kennis te verwerken tot een verhelderende synthese als deze.

Hoewel het boek niet meer zo nieuw is, is het nauwelijks gedateerd en nog steeds zeer lezenswaardig. De editie die ik las (uit 2006), bevat trouwens een klein addendum waarin de auteur de inhoud van het boek in het licht van recente ontdekkingen plaatst. Nee, ik zie geen reden om dit boek niet te lezen. Tot slot nog even melden dat het boek ook in het Nederlands verschenen is, onder de titel De Derde Chimpansee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: