Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Nieuwe dinosauriërvondsten

Deze week zijn er weer enkele dinosauriërvondsten om van te smullen bekendgemaakt. Smul gerust even mee!

In het online tijdschrift PLoS ONE werd een nieuwe soort sauropode beschreven op basis van een vondst in Niger. De sauropoden vormden een belangrijke tak onder de dinosauriërs, bestaande uit plantenetende soorten waarvan sommige enorme afmetingen hadden. De nieuwe sauropode kreeg de soortnaam Spinophorosaurus nigerensis. Het behoort tot de vroegst bekende vertegenwoordigers van de sauropoden en is daarmee belangrijk voor het bestuderen van de evolutie van deze reuzen onder de dinosauriërs.

Hieronder zie je een schema van het skelet van Spinophorosaurus nigerensis. Het balkje geeft één meter aan. De in grijs gekleurde botten werden niet teruggevonden en zijn dus reconstructies.

Al minstens even interessant is de vondst die deze week in het tijdschrift Science werd bekendgemaakt. Het gaat om een theropode uit China. Theropoden waren een heel andere tak dinosauriërs en omvatten voornamelijk vleeseters zoals Tyrannosaurus rex. Maar deze theropode is veel ouder dan Tyrannosaurus, minstens zo’n 125 miljoen jaar oud, en tevens heel wat kleiner, iets minder dan drie meter lang. Maar interessant genoeg heeft het skelet van deze Raptorex kriegsteini, zoals hij gedoopt werd, een zeer gelijkaardige bouw als zijn latere verwant, die zowat honderd keer zwaarder was.

Maar het gaat wel degelijk om een andere soort. Theropoden van het formaat van Tyrannosaurus rex duiken pas tientallen miljoenen jaren later op in het fossielenbestand.

Raptorex toont dus aan dat de lichaamsbouw van de Tyrannosaurus-achtigen heel wat eerder is geëvolueerd, hoewel nog niet in de grote uitvoering die we kennen van recentere soorten zoals Tyrannosaurus rex.

De tekening geeft een idee van het verschil in grootte tussen Tyrannosaurus rex en Raptorex kriegsteini (illustratie: Todd Marshall). Vanwege hun verschillende ouderdom kunnen deze twee elkaar in realiteit natuurlijk nooit ontmoet hebben – evenmin als de Homo sapiens en de Spinophorosaurus nigerensis van de vorige tekening!

Bronnen:
Kristian Remes, Francisco Ortega, e.a. (2009). A new basal sauropod dinosaur from the Middle Jurassic of Niger and the early evolution of Sauropoda. PLoS ONE 4(9): e6924.
Paul C. Sereno, Lin Tan, e.a. (2009). Tyrannosaurid skeletal design first evolved at small body size. Science: online edition.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: