Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Ardi geeft haar geheimen prijs

Het wetenschappelijk tijdschrift Science pakte deze week uit met een serie van elf artikels over de fossielen van een mensachtige waarvan het belang mogelijk zelfs dat van Lucy, de beroemde 3,2 miljoen jaar oude Australopithecus afarensis, in de schaduw stelt.

Met haar leeftijd van zo’n 4,4 miljoen jaar, meer dan een miljoen jaar ouder dan Lucy, zit dit skelet niet ver meer af van de gemeenschappelijke voorouder van mens en chimpansee, die ergens tussen 5 en 7 miljoen jaar geleden geleefd moet hebben. Het skelet is net als Lucy afkomstig uit Ethiopië. Het werd gevonden samen met een groot aantal meer gefragmenteerde overblijfselen van soortgenoten. De vondst dateert van bijna 17 jaar geleden en kreeg de soortnaam Ardipithecus ramidus. Maar het is pas nu, met het publiceren van de resultaten van uitgebreid onderzoek, dat de volle draagwijdte van deze vondst aan het licht komt. En die is niet gering.

Het skelet hoort toe aan een vrouwtje van ongeveer 120 centimeter en 50 kilogram dat met de koosnaam Ardi bedacht werd (illustratie: J.H. Matternes, 2009). Haar hersengrootte was vergelijkbaar met die van moderne chimpansees. Haar dieet omvatte vermoedelijk zowel planten en paddestoelen als kleine dieren. Ze leefde in een bosachtige omgeving en kon reeds rechtop lopen, maar was tegelijk een boomklimmer. Net als bij de hedendaagse chimpansee was de grote teen namelijk opzij gericht, zodat ze zowel met handen als voeten takken kon grijpen. Dat was bij Lucy, en bij ons, niet meer het geval. Bij het voortbewegen op handen en voeten steunde ze echter niet op haar knokkels, zoals chimpansees, bonobo’s en gorilla’s dan weer wel doen.

Karakteristieken die zowel bij de gorilla als bij de chimpansee voorkomen, maar niet bij de gemeenschappelijke voorouder van mens en chimpansee, moeten onafhankelijk van elkaar zijn ontwikkeld bij gorilla’s en bij chimpansees. Dat is dus mogelijk het geval met het op de knokkels steunen, in tegenstelling tot wat tot nu toe algemeen werd aangenomen. Precies vanwege de vele karakteristieken die zowel bij gorilla’s als bij chimpansees en bonobo’s voorkomen, werd tot nu toe verondersteld dat de gemeenschappelijke voorouder van mens en chimpansee ook meer op een chimpansee leek dan op een mens. Door de vondst van Ardi zal deze visie een beetje bijgesteld moeten worden.

Hieronder zie je waar Ardi haar plaatsje krijgt in een (sterk vereenvoudigde) stamboom van de mens en onze naaste verwanten.

De artikels kunnen bekeken worden op de website van Science.

Advertenties

Een Reactie op “Ardi geeft haar geheimen prijs

  1. Pingback:Een nieuwe Australopithecus-soort « Vier Sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: