Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Een spin die een vegetarisch hapje lust

Tot nu toe zijn er ongeveer 40 000 soorten spinnen bekend, en die bestrijken een breed spectrum aan verschijningsvormen, kleuren, habitats, voortplantingsstrategieën en ga zo maar door. Maar er was één constante in deze bonte verzameling: het waren, voor zover bekend, allemaal vleeseters. Tot nu toe.

Nu is ontdekt dat er toch een soort bestaat die hoofdzakelijk vegetarisch leeft. Deze soort, Bagheera kiplingi, behoort tot de familie van de springspinnen (Salticidae) en komt voor in het zuiden van Mexico en een groot deel van Centraal-Amerika. Een onderzoek naar het dieet van dit beestje wordt beschreven in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De spin is te vinden in bepaalde soorten acaciastruiken, die in symbiose leven met mieren. De mieren bewonen holle delen van de plant en leven van voedzame structuren die op de uiteinden van de bladeren groeien. Zowel de mier als de acacia doen hier voordeel bij, want in ruil voor het voedsel verdedigen de mieren de plant tegen parasieten. Deze symbiotische levenswijze, het resultaat van co-evolutie tussen de mieren en de acacia’s, was al langer bekend. Maar die lekkere hapjes die op de bladranden groeien, blijken nu dus ook het doelwit te zijn van een bijzondere spinnensoort: Bagheera kiplingi.

Om bij het voedsel te komen, moeten de spinnen de mieren kunnen ontwijken. Daar slagen ze in door behendigheid en hun uitstekende zicht. Op de foto boven zie je een volwassen vrouwtje dat zo’n hapje van de acaciaplant naar binnen werkt, op de foto hiernaast een ander volwassen vrouwtje, dat haar nest verdedigt tegen een mier (foto’s: R.L. Curry).

Consumptie van nectar of stuifmeel was wel al bekend van bij sommige spinnen, maar nooit als hoofdbestanddeel van hun dieet. Bagheera kiplingi is dus de eerste spin waarvan bekend is dat ze hoofdzakelijk vegetarisch leeft. Als aanvulling op haar dieet jaagt ze sporadisch ook op kleine ongewervelden, maar het grootste deel van het menu bestaat uit plantaardig voedsel, wat deze soort uniek maakt binnen de wereld van de spinnen.

Bronnen:
Christopher J. Meehan, Eric J. Olson, e.a. (2009). Herbivory in a spider through exploitation of an ant–plant mutualism. Current Biology 19(19): R892-R893.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: