Wim Gabriels

een blog over om het even wat

De dinosauriërs bekennen kleur

De wetenschap heeft aan de hand van fossielen reeds een schat aan kennis over dinosauriërs kunnen achterhalen: over lichaamsbouw en ecologie van veel soorten is reeds aardig wat bekend. En dankzij nieuwe vondsten komen we steeds meer te weten. Maar over één ding tastten we tot nu toe letterlijk in het duister: de kleur, want die wordt nu eenmaal niet bewaard in fossielen. Bij illustraties of animaties van dinosauriërs, hoe realistisch ook, was de gebruikte kleur niet veel meer dan een gok. Maar nu heeft een internationaal team van paleontologen voor het eerst een tipje van de sluier kunnen oplichten. Ze publiceerden er gisteren over in de online versie van het tijdschrift Nature.

Af en toe worden er bij fossielen van dinosauriërs, vooral theropoden, veer-achtige filamenten aangetroffen. Gedetailleerd onderzoek van dergelijke “veren” toonde nu duidelijk de aanwezigheid aan van melanosomen. En melanosomen, dat zijn celonderdelen die pigmenten bevatten. Die waren eerder al wel aangetoond bij fossiele vogels, maar nog nooit eerder bij andere dinosauriërs. Over de kleur kan een idee verkregen worden door de types melanosomen die worden gevonden, want verschillende types melanosomen leveren verschillende kleuren op, en die kunnen we ook zien bij dieren die vandaag leven.

Een van de onderzochte fossielen was bijvoorbeeld Sinosauropteryx, een kleine theropode (illustratie: Jim Robins). De melanosomen die voorkomen in de strepen die de staart van Sinosauropteryx vertoont, leveren vermoedelijk een rood-bruinachtige tint.

Bron:
Fucheng Zhang, Stuart L. Kearns, e.a. (2010). Fossilized melanosomes and the colour of Cretaceous dinosaurs and birds. Nature: online edition.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: