Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Hier is Inuk!

De man die je hier ziet, dat is Inuk (tekening door Nuka Godfredtsen). Hij is afkomstig uit het westen van Groenland, en een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Kopenhagen heeft zijn erfelijk materiaal in kaart gebracht. Dat is al wel eens eerder gebeurd: Inuk is al de negende mens van wie het DNA is gesequencet. Het zou dus eigenlijk niet zo’n groot nieuws zijn geweest, ware het niet dat Inuk al zo’n vierduizend jaar dood is.

Een plukje van zijn haar is bewaard gebleven en daarmee gingen de wetenschappers aan de slag. De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

In totaal is men erin geslaagd om ongeveer 80 procent van het genoom van Inuk in kaart te brengen. Het is de eerste keer dat zoiets gelukt is met zo’n oud genetisch materiaal. Wel werd eerder al eens een deel van het DNA van een Neanderthaler gesequencet, maar daarbij kon maar een kleiner deel van het totale genoom achterhaald worden (zo’n 60 procent).

Het genetisch materiaal kunnen aflezen betekent nog lang niet dat we alles weten over de eigenaar. Toch kan er uit Inuks DNA heel wat afgeleid worden. Zo weten we bijvoorbeeld dat zijn bloedgroep A+ was, dat hij aanleg had tot kaalhoofdigheid, en een donkere huid en donkere ogen had.

Inuk maakte deel uit van het Saqqaq-volk, de vroegst bekende bewoners van Groenland. Uit de analyse blijkt dat hij geen voorouder is van de Inuit die vandaag in Groenland leven. Hij is eerder verwant met de bevolkingsgroepen die tegenwoordig in het noordoosten van Siberië leven.

Behalve het plukje haar zijn er geen resten van hem bewaard. De tekening geeft dus enkel een idee van hoe hij er zou kunnen uitgezien hebben, gebaseerd op de informatie die uit zijn DNA gepuurd is. Inuk is de naam die de eenentwintigste-eeuwse onderzoekers hem gegeven hebben, en betekent gewoon man of mens in de Inuit-taal. Zijn tijdgenoten kenden hem dus onder een andere naam. Wist hij veel dat hij de geschiedenis zou ingaan als Inuk!

Bron:
Morten Rasmussen, Yingrui Li, e.a. (2010). Ancient human genome sequence of an extinct Palaeo-Eskimo. Nature 463: 757-762.

Advertenties

Een Reactie op “Hier is Inuk!

  1. Pingback:Genetische rijkdom in de wieg van de mensheid « Vier Sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: