Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Een slang die sauropoden lustte

Slangen kruipen al geruime tijd rond op aarde. De oudst bekende fossielen van slangen zijn een kleine 100 miljoen jaar oud, wat betekent dat ze minstens gedurende zo’n 35 miljoen jaar de planeet gedeeld hebben met de dinosauriërs. Een volwassen sauropode zou zelfs de hongerigste slang wellicht wat zwaar op de maag hebben gelegen, maar ook sauropoden zijn ooit klein geweest. In een artikel dat vandaag in het tijdschrift PLoS Biology verscheen wordt een prehistorische slang beschreven die het op een pas uit het ei gekropen sauropode gemunt had. De slang behoort tot een voorheen onbekende soort, die de naam Sanajeh indicus meekreeg.

De fossielen van de slang werden aangetroffen in 67 miljoen jaar oud afzettingsgesteente uit India. Het exemplaar moet ongeveer 3,5 meter lang zijn geweest. Samen met de slang werd ook resten van eieren gevonden en beenderen van een jonge sauropode van zo’n halve meter lang, die wellicht pas uit het ei gekomen was. Alles wijst erop dat de slang een lekker hapje zag in het jonge dier. Een reconstructie van het tafereel zie je in de bovenstaande foto (sculptuur: Tyler Keillor; foto: Ximena Erickson; fotoverwerking: Bonnie Miljour).

De vondst is niet onbelangrijk omdat goed bewaarde fossielen van slangen uit het Late Krijt niet zo dik gezaaid zijn, wat het moeilijk maakt om de onderlinge verwantschappen tussen de verschillende groepen te bestuderen.

De eerste auteur van het artikel, Jeffrey Wilson van de Universiteit van Michigan, is ook een van de mede-auteurs van het artikel over Abydosaurus mcintoshi (zie hieronder). In een video op de website van de Universiteit van Michigan geeft hij zelf de nodige toelichting over de vondst van Sanajeh indicus.

Bron:
Jeffrey A. Wilson, Dhananjay M. Mohabey, e.a. (2010). Predation upon hatchling dinosaurs by a new snake from the Late Cretaceous of India. PLoS Biology 8(3): e1000322.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: