Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Thomas Friedman – Hot, Flat, And Crowded

New York Times-journalist Thomas Friedman geniet internationale faam als politiek commentator en sleepte reeds tal van onderscheidingen in de wacht, waaronder niet minder dan drie Pulitzerprijzen. Zijn vijfde boek, en het eerste dat ik van hem las, is getiteld Hot, Flat, And Crowded. Why We Need A Green Revolution – And How It Can Renew America. In het Nederlands verscheen het onder de titel De Toekomst Is Groen.

Waarop slaat die Hot, Flat, And Crowded? Flat verwijst naar Friedmans vorige boek, The World Is Flat, waarin hij uitlegt hoe de opkomst van het internet en andere maatschappelijke ontwikkelingen het wereldwijde economische speelveld in sterke mate geëffend hebben, waardoor mensen van over de ganse wereld gemakkelijker dan ooit tevoren onderling kunnen communiceren, samenwerken en handel drijven; een revolutie met verstrekkende gevolgen op economisch, politiek, militair en sociaal vlak. De rest van de titel slaat op twee andere belangrijke recente ontwikkelingen, namelijk klimaatwijziging (kortweg hot, maar zoals Friedman zelf opmerkt is global warming een wat te eenvoudige term voor de complexe gevolgen van klimaatverstoring) en overbevolking (crowded). Deze drie factoren samen hebben ervoor gezorgd dat de wereld de laatste decennia fundamenteel veranderd is.

Deze hot, flat, en crowded wereld is verwikkeld in een kluwen van nauw verweven problemen als vraag en aanbod van energie, oliedictators, klimaatverandering, energie-armoede en verlies van biodiversiteit. Deze vraagstukken hebben pas een kans om opgelost te raken als ze gezamenlijk worden aangepakt. Friedmans analyse is ondubbelzinnig: Amerika, en bij uitbreiding de wereld, heeft dringend nood aan een radicale koerswijziging. Fossiele brandstoffen moeten plaats ruimen voor hernieuwbare energie. Dat is niet alleen een ecologische, maar ook een economische en een politieke noodzaak. Technologische innovaties zijn daarbij nodig, maar vooral financiële aanmoediging, in de eerste plaats energieprijzen die rekening houden met uitstoot van broeikasgassen en daarenboven op lange termijn betrouwbaar zijn, zodat investeerders een duidelijk perspectief krijgen. Dat zijn zowat de basisingrediënten van de visie van Thomas Friedman. En hij is niet over één nacht ijs gegaan. Hot, Flat, And Crowded is rijkelijk voorzien van cijfermateriaal, achtergronden en commentaren van vooraanstaande wetenschappers, industriëlen en politici.

Eind 2009 verscheen er van dit boek een lichtjes uitgebreide en geactualiseerde Release 2.0 Edition. De uitgave daarvan die ik las, had bovendien een aangepaste ondertitel: Why The World Needs A Green Revolution – And How We Can Renew Our Global Future. Duidelijk een trucje van de uitgever om te zorgen dat potentiële lezers elders in de wereld zich ook aangesproken zouden voelen. Een verdedigbare ingreep, want het verhaal van Friedman is zo goed als onverkort toepasbaar op Europa. De precieze cijfers en machtsverhoudingen zijn natuurlijk anders, maar ook wij zijn hopeloos verslaafd aan fossiele brandstoffen en de politieke inertie om iets te veranderen is hier al even schrijnend. En daarom juich ik boeken als deze toe. Want de wereld moet dringend wakker geschud worden. Een brandend actueel boek, dat ik alleen maar warm kan aanbevelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: