Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Fossiele krokodil met zoogdierallures ontdekt

Het dier dat je op de afbeelding hieronder ziet, heet Pakasuchus kapilimai (illustratie: Mark Witton, University of Portsmouth). Het leefde ruwweg 100 miljoen jaar geleden in het zuidwesten van Tanzania. De soort wordt deze week voor het eerst beschreven in het tijdschrift Nature, op basis van fossiele vondsten.

Pakasuchus kapilimai leefde waarschijnlijk op het land en moet ongeveer zo groot als een kat geweest zijn. Maar niet alleen de grootte, ook het gebit van dit dier had veel weg van dat van een kat. De tanden waren duidelijk gedifferentieerd om verschillende taken uit te voeren, met vooraan scherpe snijtanden en achteraan brede in elkaar passende tanden om het voedsel te vermalen. Zo’n gebit is typerend voor een zoogdier. Maar Pakasuchus was geen kat, maar een krokodilachtige. En die hebben doorgaans een heel ander gebit. De zoogdierachtige tanden van Pakasuchus moeten dus geëvolueerd zijn uit het krokodilachtige gebit dat zijn voorouders ongetwijfeld vertoonden.

Het is een mooi voorbeeld van convergente evolutie. Soms ontwikkelen heel uiteenlopende groepen van organismen onafhankelijk van elkaar gelijkaardige aanpassingen, zoals in dit geval het zoogdierachtige gebit van Pakasuchus. Wanneer twee organismengroepen aan gelijkaardige omstandigheden onderworpen zijn, is het nu eenmaal niet ondenkbaar dat natuurlijke selectie tot dezelfde uitkomst leidt, omdat de best aangepaste individuen nu eenmaal meer kans op overleven hebben. Het zoogdierachtige gebit kwam blijkbaar perfect van pas bij de levenswijze van dit merkwaardige dier.

Bron:
Patrick M. O’Connor, Joseph J.W. Sertich, e.a. (2010). The evolution of mammal-like crocodyliforms in the Cretaceous Period of Gondwana. Nature 466: 748-751.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: