Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Een gevederde reus uit Chili

De Pelagornithidae zijn een uitgestorven familie van grote zeevogels met op hun snavel puntige uitsteeksels die wat aan tanden doen denken. De uit de kluiten gewassen vogel hieronder (illustratie: Carlos Anzures) vertegenwoordigt een nieuwe soort die tot deze familie behoort. De soort kreeg de naam Pelagornis chilensis en wordt deze maand voor het eerst beschreven in het tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology op basis van een fossiel uit het noorden van Chili dat tussen 5 en 16 miljoen jaar oud is.

De afmetingen van het fossiel zijn impressionant. De vleugelspanwijdte moet meer dan vijf meter zijn geweest, en behoort daarmee tot de grootst bekende aller tijden. Het fossiel is bovendien een van de meest complete skeletten die tot nu toe van deze familie van zeevogels zijn gevonden, en geeft daarom belangrijke nieuwe informatie over de anatomie van deze enorme vogels. Hieronder zie je de schedel van Pelagornis chilensis (foto: S. Tränkner, Forschungsinstitut Senckenberg). De lange, smalle snavel met de puntige uitsteeksels waren waarschijnlijk perfect geschikt om vis en andere gladde prooien uit het water te verschalken.

Bron:
Gerald Mayr & David Rubilar-Rogers (2010). Osteology of a new giant bony-toothed bird from the Miocene of Chile, with a revision of the taxonomy of Neogene Pelagornithidae. Journal of Vertebrate Paleontology 30: 1313-1330.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: