Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Estampie en Qntal in de Handelsbeurs

De Gentse Handelsbeurs was gisteren het decor voor een dubbelconcert van twee gewaardeerde groepen uit ons geliefkoosde gothicwereldje. Het evenement maakte deel uit van het Festival van Vlaanderen, zodat het publiek zowel uit doorgewinterde grufties bestond als uit meer doorsnee bezoekers van het Festival van Vlaanderen. Een cultuurschok? Dat viel best mee.

Estampie is reeds actief sinds 1985 en staat bekend om haar interpretaties van middeleeuwse en andere historische muziek. Gisteren presenteerden ze hun Al Andaluz project, een samenwerking met verscheidene gastmuzikanten. In dit project brengen ze oude arabische, sefardische en christelijke liederen, met drie zangeressen, die elk één van deze tradities vertegenwoordigen. Op het reportoire staat onder meer het welbekende Palästinalied, geschreven door Walther von der Vogelweide ten tijde van de kruistochten. Een sterk en verrassend optreden.

Qntal bestaat voor een deel uit leden van Estampie (Michael Popp en Syrah) en de muzikale verwantschap tussen beide projecten is onmiskenbaar (het Palästinalied krijgen we zelfs in beide bezettingen te horen). Qntal geniet echter een grotere bekendheid in het gothic-milieu, omdat ze deze middeleeuwse invloeden in een wat donkerder jasje vermengen met hedendaagse instrumenten zoals drums en electronica. Net zoals Estampie weet ook Qntal ons van begin tot eind probleemloos te boeien. Met het aanstekelijke, dansbare Ad Mortem Festinamus wordt de set afgesloten.

En daarmee is deze meer dan geslaagde avond voor ons veel te snel voorbijgevlogen. Van de kwaliteiten van beide groepen waren wij al langer overtuigd, maar het was een mooie ervaring om ze eens samen op een podium te zien. En Estampie hadden we zelfs nog niet eerder live kunnen zien. Van ons mag het Festival van Vlaanderen dus vaker met dit soort initiatieven op de proppen komen!

We hebben helaas geen foto’s gemaakt, maar om het goed te maken is hier nog eens het Palästinalied in de versie van Qntal (een opname van op WGT Leipzig in 2003):

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: