Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Waterkwaliteit in Vlaanderen: het einddoel is nog veraf

Elk jaar maakt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de balans op van de kwaliteit van oppervlaktewater en waterbodems in Vlaanderen en de evolutie van afvalwaterlozingen door bedrijven en zuivering van huishoudelijk afvalwater. Het nieuwste rapport, het Jaarrapport Water 2009, is sinds vandaag beschikbaar op de website van de VMM.

Uit het rapport blijkt dat de waterkwaliteit in Vlaanderen de laatste twee decennia sterk verbeterd is dankzij investeringen in zuivering van huishoudelijk afvalwater en inspanningen van landbouw en industrie. De laatste jaren is die verbetering echter veel minder uitgesproken.

Het gemiddelde zuurstofgehalte in de Vlaamse oppervlaktewateren blijft ongeveer op hetzelfde niveau als het jaar voordien. Ook de gehaltes aan nutriënten zoals nitraten en fosfaten zijn vergelijkbaar met die van de laatste jaren. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen, niet alleen in de landbouw, maar ook door particulieren, heeft eveneens een belangrijk effect op de waterkwaliteit. Op veel meetplaatsen vond de VMM meer dan 25 verschillende pesticiden. In een aantal oppervlaktewateren kan een acuut toxisch effect verwacht worden omdat de maximum aanvaardbare concentratie één of meermaals overschreden wordt. Voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAKs) wordt op de meeste meetplaatsen een overschrijding vastgesteld. Bijna alle onderzochte waterbodems zijn licht tot sterk verontreinigd. Ook de biologische waterkwaliteitsdoelstellingen worden op de meeste plaatsen niet gehaald. Omdat deze laatste van groot belang zijn voor het bereiken van de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water, is er dus nog een lange weg af te leggen.

De resultaten van de waterkwaliteitsmetingen van de VMM kunnen online geconsulteerd worden via het Geoloket Waterkwaliteit op de VMM-website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: