Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Nieuw soort zoogdier ontdekt op Madagaskar

Madagaskar staat reeds lang bekend als een hotspot van biodiversiteit, met een grote rijkdom aan soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De meest bekende voorbeelden daarvan zijn waarschijnlijk de lemuren, maar daarnaast herbergt het eiland nog talloze andere unieke dier- en plantensoorten. En er kan sinds kort alweer een naam aan die lijst worden toegevoegd. In de moerasgebieden van het Alaotra-meer in het oosten van het eiland is namelijk een nieuwe soort kleine carnivoor ontdekt (foto: Fidy Ralainasolo, Durrell Wildlife Conservation Trust).

De nieuwe soort werd geïdentificeerd door wetenschappers van de Durrell Wildlife Conservation Trust, het Natural History Museum (Londen), Nature Heritage (Jersey) en Conservation International. De bevindingen van de onderzoekers zijn verschenen in de recentste editie van het tijdschrift Systematics and Biodiversity.

Het dier werd in 2004 voor het eerst opgemerkt in een meer. Het is bruin van kleur en weegt iets meer dan een halve kilogram. Aanvankelijk veronderstelde men dat het een bruine mangoest (Salanoia concolor) was. Nader onderzoek wees echter uit dat het om een nieuwe, nauw verwante soort mangoest ging. Beide soorten behoren tot de Madagaskarcivetkatten, een familie van roofdieren die enkel voorkomen op Madagaskar. De nieuwe soort kreeg de naam Salanoia durrelli, naar Gerald Durrell, de in 1995 overleden natuurbeschermer en oprichter van de Durrell Wildlife Conservation Trust.

Het leefgebied van de nieuwe soort is sterk bedreigd door menselijke invloed. Eerder dit jaar werd de madagaskardodaars (Tachybaptus rufolavatus), een watervogel die oorspronkelijk in hetzelfde gebied voorkwam, uitgestorven verklaard. Het valt te hopen dat Salanoia durrelli niet hetzelfde lot beschoren is.

Bron:
Joanna Durbin, Stephan M. Funk, e.a. (2010). Investigations into the status of a new taxon of Salanoia (Mammalia: Carnivora: Eupleridae) from the marshes of Lac Alaotra, Madagascar. Systematics and Biodiversity 8(3): 341-355.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: