Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Tien jaar ontdekkingen in het Amazonewoud

Het Amazonewoud, het grootste regenwoud op aarde, herbergt een onmetelijke rijkdom aan soorten. Een nieuw rapport van WWF geeft een overzicht van de nieuwe soorten die er het afgelopen decennium zijn ontdekt.

De aantallen zijn indrukwekkend: 16 vogelsoorten, 39 soorten zoogdieren, 55 reptielensoorten, 216 amfibieënsoorten, 257 vissoorten en maar liefst 637 plantensoorten. Dat is in totaal meer dan 1200 soorten. Daarnaast zijn er ook enkele duizenden soorten ongewervelde dieren zoals insecten en spinnen ontdekt, maar die zijn niet allemaal in het rapport opgenomen.


Een van de vele soorten uit de lijst is Pyrilia aurantiocephala, een papegaaiensoort die in 2002 voor het eerst beschreven werd (foto: Arthur Grosset).

Dat het Amazonewoud steeds kleiner wordt als gevolg van ontbossing voor onder meer landbouw en veeteelt, is intussen geen nieuws meer. De laatste vijftig jaar is door toedoen van de mens minstens 17 procent van het woud verdwenen. Vanwege het enorme economische en ecologische belang van dit gebied is het dan ook duidelijk dat een betere bescherming van dit uniek en onvervangbaar stuk erfgoed zich opdringt.

Het volledige rapport kan je hier lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: