Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Hoe zit het intussen met de luchtkwaliteit in Vlaanderen?

Kunnen we zonder zorgen diep ademhalen, of lopen we beter met een gasmasker rond, als we ons pensioen willen halen? De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) lanceerde afgelopen vrijdag twee nieuwe rapporten over de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit er in Vlaanderen op vooruitgegaan is.

Het Jaarverslag Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest 2009 geeft een overzicht van de resultaten van de luchtkwaliteitsmetingen in 2009. Van de meerderheid van de schadelijke stoffen, zoals zwaveldioxide en benzeen, zijn de concentraties de afgelopen decennia gedaald. Ook de concentraties aan fijn stof zijn gedaald, maar de daggrenswaarde (maximum 35 dagen per jaar met een te hoge concentratie) werd op een kwart van de meetplaatsen niet gehaald. Verder zijn er ook nog heel wat lokale problemen met stikstofdioxide, zware metalen en PCB’s.

Het Jaarverslag Lozingen in de lucht 1990-2009 geeft een overzicht van de uitstoot van de belangrijkste luchtverontreinigende stoffen door de industrie, de gebouwenverwarming, het verkeer en de land- en tuinbouw. Uit dit rapport blijkt dat de dalende trend op het vlak van uitstoot van vervuilende stoffen zich in 2009 doorgezet heeft.

Meer details kun je natuurlijk vinden in de rapporten zelf!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: