Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Een vleesetende plant met een afwijkend dieet

Vleesetende planten zijn planten die speciale structuren ontwikkeld hebben die hen in staat stellen om insecten en andere kleine dieren te vangen en te verteren. Het opbouwen van die structuren is een aanzienlijke investering voor de plant, maar levert in ruil belangrijke voedingsstoffen op. Vleesetende planten komen dan ook vooral op voedselarme gronden voor. Nepenthes rafflesiana is zo’n vleesetende plant. Het is een bekerplant: ze lokt haar prooien in een bekervormige holte waarin ze verteerd worden.

In Borneo komen er vijf verschillende variëteiten van Nepenthes rafflesiana voor, die er elk een beetje anders uitzien. Eén van die vijf variëteiten, Nepenthes rafflesiana var. elongata, heeft erg langwerpige bekers, tot vier keer zo lang als die van de andere variëteiten. Ze vangt echter tot zeven keer minder insecten dan andere variëteiten. Dat stelde wetenschappers voor een raadsel: waarom investeert deze plant in zo’n langwerpige beker, als die veel minder insecten oplevert?

Dat raadsel is nu waarschijnlijk opgelost. In een artikel dat vandaag online werd gepubliceerd op de website van het tijdschrift Biology Letters, meldt een internationaal onderzoeksteam dat ze in de bekers van deze variëteit erg vaak exemplaren aantroffen van Kerivoula hardwickii hardwickii, een ondersoort van Kerivoula hardwickii, een kleine vleermuizensoort. Door hun langwerpige vorm zijn de bekers geschikt als schuilplaats voor deze vleermuizen. Hiernaast zie je plant en vleermuis in kwestie samen (foto: Ulmar Grafe).

Nee, deze langwerpige bekerplant gebruikt de vleermuizen niet als voedsel. Maar de aanwezigheid van deze vliegende zoogdieren is toch voordelig voor de plant. Deze vleermuizen nestelen overdag in de bekers van Nepenthes rafflesiana var. elongata en dat brengt met zich mee dat hun uitwerpselen ook in de beker terechtkomen. En dat is een prima bron van voedingsstoffen voor de plant. Deze vleermuizen krijgen dus onderdak van de plant in ruil voor voedingsstoffen. Maar in tegenstelling tot de insecten brengen ze het er levend vanaf.

Bron:
T. Ulmar Grafe, Caroline R. Schöner, e.a. (2011). A novel resource–service mutualism between bats and pitcher plants. Biology Letters: online edition.

Advertenties

Een Reactie op “Een vleesetende plant met een afwijkend dieet

  1. Pingback:SYMBIOSIS en co-evolutie | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: