Wim Gabriels

een blog over om het even wat

Gentse Feesten 2011… en ook een beetje Shadowplay

Onze reis door Bretagne was tot onze grote spijt afgelopen, maar gelukkig hadden we iets om naar uit te kijken. Het is zomer en dat betekent Gentse Feesten! Oké, van die zomer hebben we niet zo heel veel gemerkt. Maar de Gentenaars laten zich niet afschrikken door een beetje regen: weer of geen weer, de Gentse Feesten duren tien dagen lang!

Onze herinneringen zijn na afloop steeds een beetje troebel, maar we zijn toch wel zeker dat de Feesten ook dit jaar voor ons meer dan geslaagd waren. Alle gebruikelijke ingrediënten waren nu éénmaal aanwezig: het ontspannen rondkuieren, de vele optredens, de toevallige ontmoetingen met oude bekenden, de hapjes en drankjes, de folkdeuntjes in het oergezellige Baudelopark, de Gentse zangstonden bij Sint-Jacobs, de afsluitende feestjes op Vlasmarkt, de Fillierskoffie…

En welke optredens hebben we onthouden? Wat waren de uitschieters? Moeilijk te zeggen, omdat we op de Gentse Feesten meestal álles leuk vinden! In chronologische volgorde dan maar: het begon met de ondeugende Burlesque-show Hotel Jarretelle in de Vooruit. Ook het nostalgisch geluid van Nomad Swing op het Beverhoutplein wisten we te waarderen. In de spiegeltent zagen we Tommigun, een groep die ons totaal onbekend was maar ons zozeer wist te overtuigen dat we ons meteen een CD hebben aangeschaft. En in de Charlatan troffen we Customs, die hun nieuwe CD op ons kwamen uittesten. Wat ons betreft een geslaagde test. De groep klinkt wat minder donker dan op hun debuut-CD, maar we vergeven het hen graag omwille van hun muzikale kwaliteiten! En ook een scheutje kleinkunst kan er bij ons wel in, en daarvoor zorgde niemand minder dan Zjef Vanuytsel op het podium bij Sint-Jacobs. Door de aanhoudende regen zagen we voor ons niet veel meer dan een oerwoud aan paraplu’s, maar muzikaal zat het in elk geval snor. Ook Yevgueni (foto) wist ons te bekoren met zijn lichtvoetige maar oprechte popsongs, waarmee hij het plein bij Sint-Jacobs probleemloos inpakte.

En toen moesten we even ons werkterrein verleggen. Shadowplay, de opvolger van het vroegere Gothic Festival, vond net zoals haar voorganger tijdens de Gentse Feesten plaats. Een jaarlijks terugkerend dilemma, dat dit keer echter werd opgelost doordat we het merendeel van de voor ons aantrekkelijkste namen op de affiche dit jaar al in Leipzig zagen. Voor twee groepen wilden we echter een uitzondering maken: Diary Of Dreams (die niet in Leipzig speelden), en Fields Of The Nephilim (die we onder geen beding overslaan!). En dus trokken we op vrijdag toch even naar Kortrijk (want niet alleen de naam, maar ook de locatie van het festival was veranderd). Beide groepen brachten een sterke show. Diary Of Dreams (foto links) was goed op dreef maar legde het accent op het recentere werk. Door het spaarzame aantal echte succesnummers (waar deze groep zeker geen gebrek aan heeft) was de respons van het publiek toch net iets minder enthousiast dan verhoopt. Van Fields Of The Nephilim (foto rechts) wisten we intussen wat te verwachten: een intense show met een mooie serie klassiekers zoals Moonchild en Preacher Man. Toch één verrassing: er werd tegen de gewoonte in niet afgesloten met onze favoriet: Last Exit For The Lost! Maar ondanks die tegenvaller konden we toch met twee degelijke concerten achter de kiezen weer koers zetten richting Gent.

Daarmee was de tiendaagse al flink gevorderd. Op het Beverhoutplein genoten we van Le Grand Bateau, een vrij nieuwe groep uit het Gentse die Franstalige songs brengen met een zuiders tintje. Op dag negen gaf de Clement Peerens Explosition present. Deze groep rond de vermaarde popkenner staat bekend om zijn stevige rocksongs met, euh, diepgravende existentiële teksten. Amusement verzekerd!

En zo was, voor we het goed en wel beseften, dag tien al aangebroken. Uit onze bijna lege portemonnees wisten we nog net genoeg cash bijeen te schrapen voor een allerlaatste rondje Fillierskoffie. En dat was voor ons het einde van de Gentse Feesten 2011. Café Jos blijft nog enkele weken dicht en wij genieten intussen nog een beetje na. Fijn toch, om in de mooiste stad van de wereld te wonen!

Advertenties

Een Reactie op “Gentse Feesten 2011… en ook een beetje Shadowplay

  1. pheirman 2 augustus 2011 om 22:04

    Weer of geen weer, de Gentse Feesten waren inderdaad opnieuw om duimen en vingers bij af te likken. Het optreden van Yevgueni wisten wij ook zeer te smaken (http://peterheirman.wordpress.com/2011/07/23/muziek-yevgueni-was-klasse-op-gentse-feesten/). Hotel Jarretelle hebben we niet gezien, maar wel Ongericht Enthousiasme, dat ook twee keer in de Vooruit speelde. Cabaret van de bovenste plank en dit najaar her en der te zien in Vlaanderen (http://peterheirman.wordpress.com/2011/07/19/cabaret-ongericht-enthousiasme-op-gentse-feesten/).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: